Talviretkeilyn alkeet -teemailta Tampereen Partioaitassa 12.2.2019.

Tänne piti päästä kuulemaan, että mitä uutta tai vanhaa hyvää kerrattavaa olisi kuultavana. Tilaisuuden pitivät Raine Kallio ja Partioaitan työntekijä, jonka nimi lipsahti pois mielestä. Raine Kallio on eräopas ja luontoseikkailija, jonka matkat suuntautuvat enemmän Huippuvuorille kuin kotoisiin tuntureihin.

Kaikki kuuntelivat suurella mielenkiinnolla kokeneen eräoppaan vinkkejä ja kertomuksia hänen retkistään. Vaikka itse liikun ”takapihalla” verrattuna Rainen reissuihin, niin samat periaatteelliset asiat toistuvat molemmissa. Turvallisuus. Tätä asiaa ei voi korostaa liikaa, kun suunnittelee pidempää kuin päiväreissua talviseen maisemaan.

Turvallisuuden hallinta on osa kaikkea retkeen liittyviä asioita, niin talvella kuin kesällä. Talvella olosuhteet ovat toiset, ja sillä jos millä on merkitystä. Esimerkiksi vedenhankinta ja miten veden saa pysymään riittävän pitkään nestemäisessä muodossa, ja mieluiten lämpöisenä. Kylmää vettä ei kannattaisi juoda kuin pakon edessä. Juomalla kylmää vettä aiheuttaa ainakin sen, että juodun veden lämpeneminen sitoo ruumiin lämpöä, eli jäähdyttää kroppaa. Tämä siis vain yhtenä asiana monista.

Raine kallio totesi hyvin, että me Suomaiset olemme tottuneet pukeutumaan kylmällä. Me olemme tarhaiästä lähtien talvisin kerrospukeutuneet tavalla tai toisella. Perusasiat voisivat siis olla kunnossa, mutta viikon hiihtovaellus Lapissa edellyttää kuitenkin vielä parempaa suunnittelua ja ennen kaikkea toteutusta. Viikon hiihtovaelluksella saatetaan olla ulkona 24/7, kohtuu kovassa pakkasessa.

Näiden asioiden lisäksi oma mielenkiintoni kohdistui Paris Pulkkaan. Helposti vaelluskäyttöön tuunattava ahkio. Hienouksia ahkioon saa tehtyä oman mieltymyksen ja taitojen mukaan, mutta perusahkion tuosta saa pienellä vaivalla. Seuraavan ahkion tulen tekemään Paris Pulkasta, vielä tämän kevättalven aikana.

Illan aikana esiteltiin myös joukko hyviä varusteita, kuten valoja, termareita, asusteita jne.

Puoleentoista tuntiin ei saa mahtumaan kuin lyhyen läpileikkauksen talviretkeilystä. Onneksi ensi viikonloppuna, 16.2. on jatkotapahtuma Seitsemisen kansallispuistossa, jossa pääsemme testaamaan suksia, lumikenkiä, ahkion vetoa.

Onneksi talvea on vielä jäljellä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *